18
jul
Comparteix:

La Memòria Econòmica de Girona 2022, presentada a la Cambra de Comerç de Girona per la seva directora, la Sra. Carme Poveda, assegura que l’’economia de Girona registra un creixement econòmic molt positiu el 2022 impulsat per la indústria i els serveis

El PIB de Girona ha registrat un creixement del 4,5% el 2022, segons estimacions pròpies. Cal dir que Girona va ser una de les demarcacions que més va acusar l’impacte de la pandèmia sobre el PIB el 2020 (-14,4%), però també és una de les que ha experimentat una recuperació més ràpida i intensa els anys 2021-2022. La importància del sector turístic a l’economia gironina explica en bona part aquesta evolució del VAB els darrers anys.

La marxa dels negocis, segons l’Enquesta de Clima Empresarial, ha estat positiva a tots els sectors (indústria, construcció i resta de serveis), excepte al comerç que és lleugerament negativa.

La meitat de l’ocupació industrial creada en els darrers tres anys a Catalunya s’han ubicat a Girona

L’ocupació ha tancat el 2022 amb un màxim històric de 323.835 afiliats (2,5% més que el 2021). Durant el període 2019-2022, l’ocupació ha crescut un 5,2% a Girona. Destaca l’increment del 6,6% de l’ocupació al sector industrial gironí, superior a l’1,5% del conjunt de Catalunya, i al de qualsevol altra demarcació catalana. De fet, la meitat de l’ocupació industrial neta creada en els darrers tres anys a Catalunya (7.306 afiliacions més) s’han ubicat a Girona (3.592).

Els sectors que més ocupació neta han creat en el període 2019-2022 són: indústria, administració pública (inclou sanitat), construcció, activitats administratives, professionals i tècniques, i el comerç Continuen sense crear ocupació neta el transport, el sector financer, l’agricultura i l’educació.

A més, durant els primers sis mesos de 2023 ha continuat la intensa recuperació del mercat laboral gironí, i al juny s’ha assolit 369.070 afiliacions, la segona xifra més elevada des del 2012 (inici sèrie disponible), només per darrere de la de juliol 2022. A nivell comarcal, la reducció de l’atur ha estat més intensa en les comarques més turístiques.

 Creixement rècord de les exportacions a Girona el 2022 i continua la bona evolució el 2023

El 2022 les exportacions (en valor) han augmentat un 21,2% i les importacions un 19,3% –ambdues assolint xifres rècord des de l’inici de la sèrie disponible. Cal recordar que Girona manté un saldo comercial positiu, a diferència del patró del conjunt de Catalunya. Per ordre d’importància, les exportacions de carn, que representen el 29% del total exportat per Girona, han augmentat un 13%, seguit per les de productes químics que han crescut un 19,7%. També han tingut una evolució molt positiva les exportacions d’altres semimanufactures (37,8%), que és el tercer grup més important.

 A més, el nombre d’empreses exportadores regulars a Girona ha augmentat el 2022 fins a 1.262, un 3,4% més que l’any anterior.

Els primers quatre mesos del 2023, ha continuat la tendència expansiva amb un creixement interanual acumulat del 8,3%.

El nombre de turistes a Girona ha recuperat xifres prepandèmia el 2023 i lidera la recuperació del sector a Catalunya.

 El 2022 la Costa Brava va rebre 3,54 milions de turistes allotjats en hotels, el 96% dels que hi va haver el 2019. Aquest percentatge de recuperació és superior al del conjunt de Catalunya (92%).

En els primers cinc mesos del 2023, el nombre de turistes allotjats en hotels a Girona ha accelerat la recuperació i ja supera en un 7,9% la xifra del mateix període de 2019. Aquest creixement és força més positiu que l’1,3% registrat pel conjunt de Catalunya. Tant el turisme nacional com l’estranger superen les dades de prepandèmia a Girona, en un 8,3% i 7,6% respectivament.

Perspectives econòmiques més positives el 2023 però alentiment en la segona part de l’any  

L’economia gironina ha continuat creixent amb força durant la primera meitat de l’any, gràcies la bona evolució del mercat laboral, a la moderació de la inflació, a la bona marxa del turisme i a l’impacte dels fons de recuperació, que comencen a donar vigor a la inversió.

Però esperem que aquest dinamisme vagi de més a menys en la part final de l’any pel menor creixement de les exportacions —que es veuran afectades per l’alentiment de l’economia europea, especialment l’alemanya—, i sobretot per l’efecte de la pujada dels tipus d’interès sobre la demanda interna.

El resultat de la variació interanual de l’Indicador de confiança empresarial (ICE) a les cambres de Girona confirma l’alentiment de l’evolució econòmica que es preveu per al tercer trimestre, després d’un segon trimestre molt positiu. Però si s’analitza la variació trimestral de l’ICE, encara donaria un resultat força elevat (3,4%) i superior al de la resta de demarcacions catalanes.

0 No hi ha comentaris

Comments are closed.