full
border
#666666
https://www.cambragirona.cat/wp-content/themes/smartbox/
https://www.cambragirona.cat/
#c2002f
style2
Tel. 972 418 500
Av. Jaume I, 46 · 17001 Girona

Articles d’opinió de la corporació

L’efecte multiplicador de les fires

El Punt Avui

Cal recuperar amb la màxima urgència el sector de les fires a Catalunya. Un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona xifra el seu impacte directe i induït a la nostra economia en uns 7.000 milions d’euros. Això suposa un 1,5% del PIB català i un 1,6% de l’ocupació. El més destacat de les fires és el seu efecte multiplicador. Per cada 100 euros invertits en la producció es genera un impacte de 180 euros. Aquests dies, el sector comença a aixecar el cap. Hi ha programades a Barcelona fires i congressos importants: Manga Barcelona, Expo Sports, IHF Barcelona World Hospital Congress o el Saló de l’Ocupació. Necessitem el suport incondicional de les administracions per aconseguir que el sector agafi velocitat de creuer i arrossegui altres activitats econòmiques que estan encara massa estancades.

Mes info

Després d’aixecar els peatges cal millorar les vies

El Punt avui

Aquestes darreres setmanes ha estat notícia l’alliberament dels peatges. Ja no cal pagar a l’AP-7, des de la Jonquera a Salou; ni a l’AP-2, des del Vendrell fins a Saragossa, així com a la C-33 de Montmeló a Barcelona i a la C-32 de Montgat a Palafolls (aquestes dues darreres, concessions de la Generalitat). El primer que ha sobtat els conductors és la imprevisió de l’Estat. Mentre que ja ha començat l’enderroc de les estructures de pagament de la C-32 i la C-33, el Ministeri de Transports i Mobilitat ni tan sols ha posat a licitació les obres de desmuntatge dels peatges de l’AP-7, que creen retencions i riscos. Tampoc no s’havia previst el canvi de senyalització i en molts trams només s’han tapat els rètols antics sense pensar en el futur de la via sense peatges. La redistribució del flux de trànsit, la congestió i problemàtica, també ha reobert el debat sobre un possible pagament futur d’aquestes infraestructures d’alta capacitat, sobretot dins el context europeu del pagament per ús i de l’establiment de vinyetes.

Mes info

Aprofitem el coneixement científic

El Punt Avui

Fa pocs dies, a la Cambra de Girona, hem tancat un cicle de converses en què hem abordat la comunicació entre els centres de coneixement i l’empresa. Al llarg de dotze sessions, hem acarat més d’una dotzena de professionals del món científic i acadèmic amb empresaris i responsables d’innovació de diverses empreses. La pandèmia ens ha obligat a fer-ho enterament per videoconferència, cosa que ha facilitat la difusió i la connexió de gent d’arreu del territori. El diàleg entre persones d’àmbits molt diferents, la majoria de les quals no es coneixien prèviament, ha estat sorprenentment estimulant, ple d’idees de futur, i ens ha portat a una doble conclusió: una de negativa i una de positiva. La negativa és que la transferència del coneixement és encara minsa i plena d’obstacles. La positiva és que, de seguida que dos mons aparentment molt distanciats comparteixen experiències, s’obren tota mena de possibilitats de col·laboració.

Mes info

Comencem la transició energètica

El Punt Avui

El projecte d’un parc eòlic marí flotant a la Costa Brava ha destapat la caixa dels trons. És normal que un projecte d’aquesta envergadura, sense cap instal·lació equiparable al nostre país, aixequi molts recels i dubtes. Han aparegut detractors del projecte que, sense conèixer els detalls de la tecnologia ni de l’impacte real que tindria aquesta instal·lació en sector turístic i en l’ecologia de la zona, s’hi han declarat radicalment contraris. Des de les cambres catalanes, volem tenir totes les dades i els estudis possibles sobre la taula. Estem treballant en les necessàries propostes per a la transició energètica. Fa poc, la Cambra de Girona, juntament amb la Taula Gironina de Turisme, va impulsar a Girona un debat sobre com fer compatible l’encaix de les energies renovables amb les activitats del territori, principalment el turisme. Crec que va ser un debat serè, instructiu, en què vam donar veu als promotors del parc eòlic, a les institucions i a altres agents del territori, incloent-hi les entitats conservacionistes i ecologistes.

Mes info

No podem tornar a la ‘normalitat’

El Punt Avui

Sembla que estem deixant enrere els efectes més nocius de la pandèmia i entrem a l’era post-Covid. L’objectiu no ha de ser recuperar l’antiga fotografia, la normalitat que teníem ara fa més d’un any. Aquesta crisi, n’hem de ser ben conscients, ha canviat les coses i les persones. I molts canvis, tant des del punt de vista social com econòmic, són aquí per quedar-se. Ha canviat la manera de relacionar-nos i la manera de treballar. Hem descobert que les coses es poden fer d’una manera molt diferent. No parlo només del teletreball, sinó dels viatges i els horaris, per exemple. Hem d’aprofitar per tenir uns horaris més racionals, més europeus. Hem descobert que estem capacitats per adaptar-nos als canvis. Personalment, he descobert que amb les cites virtuals, la gent, finalment, ha après a ser més puntual.

Mes info

Hem descobert que el comerç donava vida quan l’hem perdut

El Punt Avui

La pandèmia ens ha demostrat fins a quin punt el comerç i la restauració són una font de vida i equilibri als nostres pobles i ciutats. I també fins a quin punt el turista ha esdevingut un ciutadà més, un element més del nostre veïnat que ara trobem a faltar. A la Cambra de Girona, i en general a moltes cambres catalanes, ha arribat el crit d’alerta de molts sectors econòmics que observen amb preocupació una degradació important dels seus centres històrics i comercials. Ens parlen d’un increment de la sensació d’inseguretat, brutícia o de poca presència policíaca. L’efecte de les persianes tancades és en alguns casos molt preocupant. Han desaparegut molts establiments que oferien llum i vida al seu tram de carrer, gestionats per comerciants que es preocupaven perquè el seu entorn estigués net i endreçat. Ara proliferen polsoses persianes metàl·liques tancades, cartells de venda o traspàs, acumulació de correu comercial a les entrades i alguns entorns poc cuidats. És una visió gens agradable per als veïns i visitants, i ja no diguem per als possibles compradors. Aquesta situació fa pensar en la coneguda teoria de les finestres trencades dels científics socials James Q. Wilson i George L. Kelling, segons la qual quan un edifici manté gaire temps una finestra trencada augmenta la possibilitat que n’hi hagi més. Una finestra trencada (o la persiana d’un comerç permanentment abaixada o la brossa que s’acumula al carrer) és un senyal de deixadesa, de descontrol, de crisi, de manca de responsabilitat i de poca implicació dels poders públics. Però temo que els efectes van encara més enllà. La població en general evita aquests llocs i fa que les activitats delictives hi puguin trobar un caldo de cultiu adequat. Si hi afegim que durant la pandèmia hem vist com algunes policies han deixat de fer les seves rondes a peu i a no baixar gaire dels seus vehicles, tenim com a resultat aquest increment de la sensació d’inseguretat, encara que potser les dades reals de delictes no sempre les corroborin. També és evident que molts dels fets delictius que abans s’adreçaven als turistes (i que potser llavors no es denunciaven), ara tenen com a objectiu els autòctons. Cal que tinguem clar que els carrers menys transitats i més deixats són un factor d’atracció per al delicte.

Mes info

La dignitat i la noblesa de l’empresa

El Punt Avui

La crisi de la Covid ha posat contra les cordes moltes empreses. Algunes no ho han pogut superar, perquè l’impacte de la pandèmia no els ha donat cap oportunitat i el suport de les administracions ha arribat tard i malament. D’altres han aguantat el que no estava escrit i en els pròxims mesos es disposen a sortir del pou, tocades però enfortides de l’experiència. Devem un sentit homenatge i un sincer agraïment a la capacitat de resistència de les dones i els homes que treballen en moltes d’aquestes empreses. No hem d’oblidar mai que, darrere del benestar de la majoria de catalans i catalanes, hi ha una empresa. I encara més, cal fer arribar el nostre suport i la nostra solidaritat als que no han aconseguit salvar els mobles davant les mesures extremes que les administracions han pres per evitar la propagació del virus.

Mes info

scrollauto
Carregant entrades...
link_magnifier
#6E787E
off
fadeInDown
loading
#6E787E
off