07
mar
Comparteix:

Article de Jaume Fàbrega publicat a El Punt Avui

/

Fa uns dies ha començat a circular el manifest “Cal gestionar els recursos propis per millorar el benestar i la competitivitat de Catalunya”, elaborat pel col·lectiu Economistes pel Benestar, al qual ja s’han adherit entitats empresarials com Amec, Cecot, FemCAT, la Comissió Economicofiscal de PIMEC o les Cambres de Comerç de Barcelona, Girona i Sabadell. L’informe, centrat exclusivament en les dades, constata que els recursos que rep Catalunya són terriblement injustos i insuficients en relació a les seva aportació a l’estat. No és cap novetat, massa que ho sabem. El mal finançament de la Generalitat –i l’enorme dèficit fiscal– persisteix al llarg de 40 anys i fa que Catalunya vagi perdent pes en tots els indicadors de benestar i el seu PIB per càpita també s’estanqui en relació a d’altres regions de l’Estat o d’Europa. Des de fa dècades, el dèficit fiscal de Catalunya se situa al voltant del 8%. És una xifra de les més elevades del món si es comparen amb referents internacionals de dèficit fiscal, com Califòrnia (4,19%), Flandes (2,2%) o Ontario (2,33%). Som la segona comunitat en recaptació, però després de la “redistribució” que fa l’Estat passem a la desena (que de fet és la 14ena si es té en compte el diferencial de preus).
És urgent tornar a posar aquest tema a l’agenda política i batallar per acabar (i si més no per mitigar) amb aquest drenatge econòmic permanent que està afectant d’una manera greu les empreses i el benestar dels nostres ciutadans. Cada vegada fa més mal una visita al País Basc, on impera un sistema foral que ja voldríem per a nostres. Té un 84% més d’ingressos que Catalunya i això els permet dur a terme unes polítiques que suposen més llits d’hospital, més residències d’avis (és al capdamunt de l’Estat en places públiques residencials), més llars d’infants o més habitatge públic. Dedica un 169% més d’inversió a serveis socials que Catalunya. I un 330% més en recerca i desenvolupament per a les empreses. Vista aquesta situació, és gairebé un miracle que Catalunya sigui on és. Però anem a pitjor, i molt ràpidament.
Si al 2.000 el nostre PIB per habitant era un 21% superior a la mitjana europea, al 2021 només ho va ser en un 2,2%. L´índex de progrés social de les regions europees, que analitza el benestar en tots els àmbits, ens situa a la posició 135, molt per sota del 48 del País Basc.
Per no parlar de la brutal concentració de recursos i poder a Madrid, la concepció radial i antieconòmica de les comunicacions i l’absurda megalomania de l’AVE (el segon país amb més xarxa d’alta velocitat després de la Xina) mentre el servei de rodalies, majoritàriament utilitzat per la ciutadania, es degrada dia a dia. Entre el 1990 i el 2018 es va invertir més del 90% del pressupost ferroviari en l’alta velocitat (utilitzat per un 10% de les persones) i només un 6% a la xarxa de rodalies (que utilitza el 90% de la població). Ja no parlem de si les inversions mínimes s’executen, perquè tindrem un altre disgust. El 2021 a Madrid es va executar el 25% de tota la inversió pública espanyola, mentre que a Catalunya només el 9%. El memorial de greuges és inacabable, permanent i sembla que alguns ja s’hi ha acostumat i ho troben normal.
Els signants del manifest tenim idees diferents sobre les vies polítiques per acabar amb aquesta injustícia, però estem d’acord en el diagnòstic: l’infrafinançament s’ha d’acabar i no podem permetre que el benestar caigui. Ens hi juguem el futur del país i el benestar de la seva gent.

JAUME FÀBREGA, PRESIDENT DEL CONSELL DE CAMBRES CATALANES I DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA

Comments are closed.