11
jul
Comparteix:

Aquesta setmana ha tingut lloc a la Cambra de Comerç de Girona una jornada econòmico-empresarial amb la cònsol titular de Mèxic a Barcelona, la Hble. Sra. Claudia Pavlovich Arellano, destinada a promoure les relacions comercials de les empreses gironines amb aquest país. La trobada va incloure la conferència titulada Mèxic, país d’oportunitats, a càrrec del Sr. Joaquín Catalá, cònsol d’Afers Econòmico-Comercials i de Promoció del Consolat de Mèxic a Barcelona, així com un col·loqui amb les empreses convidades a la jornada, que van poder fer consultes pràctiques sobre àmbits duaners,  fiscals i de multi localització al territori.

El president de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega, va recordar que “Mèxic sempre ha estat una terra d’acollida per als catalans, sobretot després de la Guerra Civil, on molts exiliat hi van trobar una nova vida”.

La cònsol va explicar que Mèxic és la porta d’entrada als EEUU i a Sud-Amèrica de molts productes, amb 130 milions de consumidors que, a diferència d’Europa, tenen una edat mitjana molt jove, situada als 27 anys. És la quinzena economia del món i el 9è receptor d’inversió estrangera directa. També va destacar les excel·lents relacions culturals i econòmiques amb Catalunya. Hi ha unes 7.000 empreses espanyoles a  Mèxic i 700 empreses mexicanes a Espanya. Pavlovich assegura que la bona evolució econòmica del país en els darrers anys el situa com a mercat referent del continent americà.

Les dades d’exportació indiquen que Girona va exportar a Mèxic l’any passat per valor de 121 milions i va importar  per valor de 8,3 milions.

Mèxic està al número 15 de la llista de països exportadors de Girona i al número 37 dels importadors. Hi exporta, sobretot, el sector agroalimentari, el de maquinària, productes de farmàcia i plàstics, entre d’altres.

Clàudia Pavlovich Arellano és la cònsol oficial de Mèxic a Barcelona des del 22 de  juny del 2022. És advocada i ha tingut una trajectòria política destacada al seu país, ja que com a militant del Partit Revolucionari Institucional (PRI) va ser la primer dona a ocupar el càrrec de governadora, a l’Estat de Sonora. Va començar com a regidora a l’ajuntament del municipi d’Hermosillo. I entre el 2006 i el 2009 va ser diputada local, a més de ser senadora per Sonora entre el 2012 i el 2015.

Comments are closed.