30
abr
Comparteix:
  • El projecte GALOP, amb un pressupost de 251.752,93 euros, ha estat cofinançat al 65% per la Unió Europea a través del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027). L´objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.
  • El projecte GALOP neix amb l’objectiu de donar suport a la transició de les empreses cap a un model de negoci sostenible d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i preveu jornades, formacions, diagnosis empresarials, fires, networking i rutes per conèixer casos de bones pràctiques sostenibles.
  • Les Cambres de Comerç de Girona, Andorra, Lleida, Pyrénées Orientales i Occitanie Pyrénées-Méditerranée posaran en marxa una acceleradora d’startups per impulsar projectes empresarials per a la seva sortida al mercat.

 

Girona. Les Cambres de Comerç d’Andorra, Lleida, Pyrénées Orientales, Occitanie Pyrénées-Méditerranée i Girona, com a líder, són les promotores del projecte GALOP (nom format per les inicials de tots els territoris), que  vol impulsar el desenvolupament empresarial i l’emprenedoria sostenible dins l’espai transfronterer de Catalunya, França i Andorra.

GALOP pren el testimoni del projecte CCI PirineusMedII, que agrupava les mateixes cambres, i s’adreça principalment a pimes, microempreses, startups i autònoms amb la finalitat d’augmentar la seva competitivitat, la sostenibilitat, la internalització i la professionalització, dinamitzant així l’activitat i els contactes comercials entre  el teixit empresarial transfronterer.

Oportunitats i reptes en àrees limítrofes

Un projecte transfronterer és una iniciativa que implica la col·laboració entre entitats, generalment situades en diferents països que comparteixen una frontera comuna. Aquests projectes es centren en abordar reptes, promoure el desenvolupament regional o impulsar oportunitats econòmiques i socials en àrees limítrofes. Es tracta de construir Europa a escala local i superar els efectes derivats del fet transfronterer, cooperar, respectar la diversitat territorial i vetllar per la coherència d’interessos.

 

Transició ecològica, econòmica, social i laboral

La transició ecològica suposa la transformació econòmica, social i laboral de tots els sectors econòmics. Afecta amb més intensitat els sectors més exposats o que necessiten una transformació més profunda dels seus processos productius, però també suposa la creació i expansió de noves activitats que comporten noves oportunitats d’ocupació.

En aquest marc, sorgeix la necessitat de promoure un canvi en els conjunts de competències per augmentar el nombre de professionals que construeixin i dominin les tecnologies verdes, que desenvolupin productes, serveis i models de negoci verds, que creïn solucions innovadores basades en la natura i que ajudin a minimitzar la petjada ambiental de les activitats, des d’un enfocament d’igualtat d’oportunitats.  Ens cal avançar en l’eficiència energètica i la reducció de residus, l’ús d’energies renovables, la transició cap a fonts d’energia renovable, la gestió responsable de la cadena de subministrament, el compromís amb la comunitat local i el compliment de regulacions ambientals i socials.

En resum, el desenvolupament sostenible per a les Pimes implica adoptar pràctiques empresarials responsables que equilibrin els aspectes econòmics, socials i ambientals del negoci, contribuint així a un creixement sostenible a llarg termini i a la construcció d’una societat més equitativa i respectuosa amb el medi ambient.

Tot i que existeixen polítiques nacionals de suport al negoci transfronterer, les empreses, i en especial les pimes i microempreses, necessiten un acompanyament tècnic i jurídic per poder-se desenvolupar en aquest mercat. D’altra banda, el territori transfronterer té unes característiques pròpies, que s’han de conèixer i treballar per treure’n el màxim profit.

 

Una col·laboració de més de 20 anys

Les cambres de Comerç de Girona, Andorra, Lleida i Perpinyà es van unir al 2012 per sumar esforços en aquesta mena de projectes, decidides a promocionar i fomentar les relacions empresarials entre aquests quatre territoris. Després d’un projecte aprovat per la primera convocatòria l’Interreg POCTEFA (2014-2020) i amb uns resultats exitosos, la Cambra Occitanie Pyrénées-Méditerranée es va sumar a la iniciativa ampliant la zona d’actuació, amb la incorporació dels departaments de l’Ariège i Haute Garonne, i equilibrant el consorci.

 

GALOP afrontarà ara un repte territorial clau, transformant-se en una regió sostenible, posant la pime transfronterera en el centre. La transició cap a un model empresarial sostenible és una oportunitat per a les empreses, ja que els proporciona una major eficiència en l’ús de recursos i una relació amb l’entorn que tindrà un impacte positiu en les regions, els seus habitants i les pròpies companyies. GALOP aposta per un suport integral a la pime transfronterera amb una visió global dels ODS. Les solucions seran: transferència de coneixement, acompanyament i impuls al creixement de les empreses i visualització de bones pràctiques.

Activitats/Accions:

 

Observatori per a la sostenibilitat empresarial transfronterera: Els objectius de l’Observatori són desenvolupar i proposar una visió sintètica del territori transfronterer respecte als 17 ODS, basant-se en dades i indicadors rellevants dels cinc territoris; facilitar la implementació d’estratègies territorials sostenibles amb l’ajuda de dades objectives i identificar i prioritzar els reptes als quals s’enfronten les empreses en termes de RSE (conjunt de pràctiques implantades per les empreses amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament sostenible). Es realitzarà un anàlisi contextual per estudiar els principals reptes ambientals, econòmics i socials dels sectors d’activitat de l’espai territorial transfronterer segons els ODS de l’agenda 2030. També s’identificaran projectes inspiradors de la zona transfronterera que seran recollits en un llibre blanc. Aquests projectes serviran d’exemple a altres empreses per promoure un o diversos ODS en el seu model de negoci.

 

Oferta d’accions formatives tant per als tècnics transfronterers com per als emprenedors i pimes de cadascun dels territoris: Aquesta formació consistirà en una sèrie de píndoles formatives relacionades amb els ODS, amb l’objectiu de conscienciar les empreses i els tècnics sobre la sostenibilitat, concepte lligat a la responsabilitat social empresarial, i que pretén millorar i definir plans de treball concrets per col·laborar amb l’esforç global i amb el compliment dels ODS, així com de la legislació vigent.

 

Acceleradora d’startups: Ofereix una metodologia que combina accions de formació en gestió empresarial, innovació, sostenibilitat, transformació digital i màrqueting, sessions de mentoratge i activitats de networking, afavorint així el desenvolupament d’estratègies competitives, l’ampliació de la xarxa relacional i l’accés al finançament. Es desenvoluparà un programa flexible i personalitzat en el qual es treballarà la definició i validació del model de negoci, del producte o servei, l’optimització de la sortida al mercat, la consolidació de l’equip, la gestió del negoci, el finançament i el creixement d’aquest. També s’impulsarà el networking, amb experiències empresarials reals orientades a la posada en marxa tenint en compte els ODS.

 

Reforç al creixement sostenible de les pimes: S’analitzarà la situació actual de l’empresa amb la finalitat de poder establir un full de ruta definint reptes que constitueixin canvis dins de l’empresa i proposar accions i eines concretes que els permetin aconseguir una transició cap a un creixement sostenible, intel·ligent i inclusiu. Aquest assessorament es durà a terme mitjançant una eina de diagnòstic, que es capitalitza del projecte anterior.

 

Galop Tour: Es realitzaran dos Galop Tour, un a Catalunya i l’altre a França, per abordar i conèixer casos d’èxit d’empresaris que ja estan implantats dins de les seves empreses, millores que contribueixin a un o més d’un ODS, amb l’objectiu de saber quin ha estat el camí per realitzar aquesta implantació, conèixer els  avantatges i entrebancs. Durant aquests viatges experiencials es realitzarà un primer taller de sensibilització col·laboratiu amb l’objectiu de capacitar els participants en sostenibilitat. Posteriorment, es realitzaran visites a les instal·lacions d’empreses que realitzen bones pràctiques. Les empreses inspiradores estaran recollides en el llibre blanc amb testimonis, reportatges, fotos, així com contactes de les empreses participants. L’objectiu és sensibilitzar empresaris, tècnics transfronterers.

 

Networkings: Tenint en compte els 17 ODS, s’organitzaran activitats conjuntes de sensibilització i networking amb l’objectiu de capacitar i implicar empreses i agents de tot el territori transfronterer. La capacitació és essencial per garantir un creixement sostenible i per desenvolupar una base empresarial sòlida per innovar i competir internacionalment. Les accions reuniran experts en el desenvolupament sostenible empresarial que oferiran conferències i debats i aportaran eines i casos pràctics. Aquestes activitats també fomentaran la trobada entre empreses de tot el territori per oferir noves oportunitats de negoci en forma de contactes comercials que constitueixin un impuls a la cooperació. Tot això coordinat per tècnics transfronterers, encarregats de preparar l’activitat que promourà el contacte real i efectiu entre empresaris.

Comments are closed.