27
abr
Comparteix:

El primer Ple virtual  de la historia de la Cambra de Comerç de Girona, celebrat amb una amplia participació (48 dels 60 membres i vocals cooperadors), va denunciar que els ajuts de les administracions no estan arribant a les empreses i als autònoms més necessitats. Els representants empresarials van queixar se dels entrebancs i  la lletra petita dels Reials Decrets de l’Estat, perquè acaben essent  eslògans buits de contingut i titulars de cara a la galeria. “S’ha perdut la oportunitat d’oferir a l’empresariat, i amb ell a tota la població, un suport directe i clar en uns moments crítics”, va afirmar Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona, que va insistir a reclamar “ajuts que insuflin liquiditat i no pas crèdits per pagar més endavant”. Molts representants empresarials es van queixar de les “trampes” i “excessius requisits” que fan que moltes empreses i autònoms es quedin fora d’ajuts i mesures que s’anunciaven com a generalistes. També es va denunciar que l’Estat “avança a cop d’improvisació,  amb una mena de fugida endavant”. El ple va insistir en la necessitat de condonar les quotes a la Seguretat Social de les empreses i autònoms que han hagut d’aturar totalment la seva activitat a causa de l’estat d’alarma.

Es va fer una petició clara a les administracions perquè concretin quines són les normes sanitàries que s’han de complir per poder obrir amb seguretat els establiments. “Sembla  clar que haurem d’aprendre a conviure amb el virus, per això cal que defineixin clarament quines normes haurem de seguir -per estrictes que siguin- i les complirem pel bé de la salut dels nostres treballadors, conciutadans i de l’economia. Ens cal també que el desconfinament es territorialitzi”, va resumir el president de la Cambra.

Van ser moltes les crítiques dels representats camerals: manca de seguretat jurídica davant determinades decisions i mesures equívoques de l’Administració, excessiva demora en l’aplicació de polítiques clares de suport als autònoms i petites i mitjanes empreses, desconfiança cap als representants polítics i dificultat de saber rectificar àgilment davant diverses equivocacions en perjudici de les empreses i el seus treballadors. La improvisació institucional ha comportat un elevat desgavell als mateixos assessors de les empreses, impotents davant la desinformació o el retard en la concreció de les mesures i possibles ajuts.

La Cambra reclama als dirigents polítics que tinguin en compte les pimes i els seus representants, abans de prendre decisions que ignoren la realitat del teixit empresarial i la burocràcia inherent al sistema.

Al ple es va informar de l’evolució del pla de contingència per a la prestació dels serveis camerals durant les primeres 6 setmanes d’afectació de la pandèmia. Aquesta situació excepcional ha fet incrementar al màxim la realització de serveis digitals per assegurar noves prestacions mitjançant agendes, visites, trobades, jornades i cursos telemàtics.

També es va presentar la plataforma solidària, Community Covid-19, que la Cambra ha posat a disposició de les 13 cambres catalanes i del seu Consell a partir de la tecnologia de 2 empreses gironines, Artic i Sixtemia. L’eina permet la coordinació d’ofertes i demandes de tot tipus de material solidari arreu de Catalunya per a empreses, entitats i voluntaris: www.cv19.community/

A banda de les consultes tècniques més habituals, s’han atès un gran nombre de qüestions relacionades amb les afectacions que han sofert els diversos sectors econòmics de les nostres comarques: ajuts, normativa, productes financers i d’assegurances, mesures governamentals, possibles subvencions, etc..

0 No hi ha comentaris

Comments are closed.