24
mar
Comparteix:

Vivim moments d’una gran complexitat que ens obliguen a repensar l’evolució de  l’economia. Els efectes de la crisi econòmica derivada de la pandèmia segueixen afectant fortament certs sectors empresarials. Alhora, vivim un desordre important en la logística, una asincronia dels mercats que es tradueix en manca de materials i components i preus elevats de les matèries primeres.

Com a conseqüència de tot això, ens trobem un escenari incert i preocupant, amb una inflació que fa perillar l’economia i el benestar aconseguit els darrers 30 anys. De tots els elements de la inflació, alguns són especialment crítics: l’augment de preus de les matèries primeres, aliments i energia, la manca d’abastiment de diferents productes essencials i estratègics, així com l’encariment del transport, fan del tot necessari actuar de forma excepcional i urgent.

L’encariment energètic perjudica tant els ciutadans com tots els sectors empresarials. En alguns casos, les despeses energètiques necessàries per a la producció s’han multiplicat per 7. Aquest augment fa perillar la viabilitat de moltes empreses, precisament en el moment en què les dificultats de subministrament internacional i la reducció de la mobilitat per la pandèmia ens mostren les bondats de disposar d’indústria local. A mig termini, la pujada de costos s’ha d’abordar facilitant la generació d’energia renovable en autoconsum i per injectar a la xarxa; per això caldrà resoldre la complexitat i els temps de tramitació de permisos. A curt termini, però, és imprescindible canviar la forma de fixació del preu de l’electricitat al pool diari.

El sistema actual, la subhasta marginalista del preu de l’electricitat, comporta que es determini un preu allunyat del cost real de la seva producció. És inexplicable que, quan produir un MWh té un cost de 40 euros, l’haguem arribat a pagar a més de 500 euros el MWh.

La solució ja no pot ser només abaixar els impostos: davant el risc de tancament d’empreses i la conseqüent destrucció de llocs de treball, convé un canvi urgent del sistema de fixació de preus. Fa temps que s’hauria d’haver exclòs el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l’electricitat, entre altres mesures estructurals.

És urgent reconduir el sentit de l’economia, el seu funcionament i posar-la a disposició del nostre progrés sostenible. L’economia ha de ser competitiva, viable, justa, inclusiva, ètica i sostenible en benefici de l’interès i del bé comú.

 

Jaume Fàbrega, president del Consell de Cambres de Catalunya

Antoni Cañete, president de PIMEC

Javier Faus, president del Cercle d’Economia

David Marín, president del Femcat

Mònica Roca i Aparici, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona

0 No hi ha comentaris

Comments are closed.