28
mar
Comparteix:

Els empresaris que formem els plenaris de les Cambres de Comerç gironines i els seus presidents, Jaume Fàbrega, Pol Fages i Eduard Bosch, volem fer públic que les afectacions de la pandèmia en l’activitat empresarial de les comarques gironines són cada cop més preocupants i complexes. Les tres cambres gironines i el conjunt de cambres catalanes hem donat suport a la gestió sanitària i ens hem posat a disposició del Govern de Catalunya. També estem fent tots els esforços possibles per defensar la nostra economia i donar el màxim suport a les empreses i els seus treballadors. És el camí per aconseguir superar aquesta situació excepcional de la manera més ràpida i amb el menor dany possible.

Les actuacions que hem posat en marxa amb els equips tècnics camerals pretenen donar suport concret i directe a les microempreses, emprenedors, autònoms i pimes i es plantegen en els diversos estadis d’aquesta crisi des de l’actual confinament fins a la inicial recuperació que esperem no es retardi.

Hem endegat conjuntament amb moltes empreses diverses col·laboracions en projectes solidaris de suport per aconseguir respiradors, mascaretes i altres necessitats urgents que han fet públiques els nostres hospitals.

Hem establert un contacte continuat i efectiu amb la Subdelegació del Govern estatal que ha permès solucionar diversos problemàtiques d’empreses i facilitar l’arribada de material sanitari importat. Valorem les mesures preses al darrer Consell de Ministres d’establir avals públics al crèdits bancaris a empreses per un màxim de 100.000 M€ que permetrà refinançar crèdits a llarg termini, però cal fer un pas de més abast. Així el President de la Cambra Comerç de Sant Feliu, Eduard Bosch, afirma queaquests avals no son suficients i s’han d’ampliar més per solucionar els problemes de tresoreria a curt termini de pimes i autònoms”.

La no adopció des de l’Estat d’una imprescindible moratòria d’impostos generalitzada pot portar a moltes empreses i autònoms a haver de demanar crèdits avalats per fer front a les seves obligacions fiscals, doncs la moratòria aprovada de 30.000 euros per determinades empreses fins a 6 mesos, amb 3 mesos de carència en el pagament d’interessos, és farà del tot insuficient. El president de la Cambra de Comerç de Palamós, Pol Fages, remarca que “la principal preocupació dels empresaris es aconseguir complir amb les nostres obligacions econòmiques el dia 31 i exigir la rapida reacció de les Administracions”.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, adverteix que “la gran majoria de les empreses familiars i autònoms, que representen un 90% de l’estructura econòmica de les nostres comarques, necessiten unes mesures de més abast econòmic que donin l’oxigen necessari per superar l’inici d’aquesta crisi”.

 

És fa imprescindible l’adopció de diverses mesures que les cambres gironines i de la resta del país hem proposat al Govern estatal:

Ajornament obligacions fiscals i pagaments pendents a les administracions durant 3 mesos. Condonació de quotes a la Seguretat Social dels autònoms també durant 3 mesos.

Exoneració per petites i mitjanes empreses del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social dels seus treballadors durant 3 mesos sempre que es conservin els llocs de treball.

Ajornament durant 3 mesos en el pagament de préstecs, hipoteques, lloguers i subministraments  per part d’empreses en situació vulnerable.

Avançament dels pagaments pendents de les administracions públiques per injectar liquiditat a les empreses proveïdores.

Agilitzar el procés de concessió de crèdits amb avals públics

Atendre des de l’ICF i l’ICO els microcrèdits fins a 4.000 euros per autònoms i els crèdits de fins a 30.000 euros per a pimes que puguin ser rebutjats des de la banca privada.

Sectorialment, els 3 presidents de les Corporacions gironines aposten fermament per dedicar els màxims esforços a les campanyes que cal endegar per donar suport i promocionar el nostre comerç, turisme i serveis terciaris per superar aquesta pandèmia econòmica, rellançant les accions que històricament ja s’han realitzat des de les Cambres conjuntament amb la Generalitat per uns sectors que son pal de paller de la nostra economia.

Continuarem potenciant la informació continuada de totes les novetats, mesures i ajuts institucionals, amb el reforçament dels espais especials als nostres webs, newslettters setmanals, xarxes socials i altres espais de comunicació per aconseguir ne un màxim aprofitament de les empreses gironines.

Entrem en uns dies decisius per les nostres empreses i autònoms pel que cal posar en marxa urgentment les citades mesures econòmiques, abans de final de mes per tal que les empreses i els autònoms puguin fer front amb més marge als pagaments de nòmines, préstecs, lloguers, etc.

El paper del sistema bancari serà fonamental a l’hora de prestar el imprescindible ajut financer a les empreses per poder sortir en les millors condicions possibles d’aquesta complicada situació.

També volem agrair l’esforç que estan realitzant totes les empreses, tant les dels serveis essencials que ens proveeixen d’aliments i serveis bàsics, com les que massivament han reduït o aturat la seva producció o han implementat el teletreball com a formules de continuïtat i mostra de solidaritat amb el conjunt de la població per evitar la propagació del virus.

 

Comments are closed.