El CCI PirineusMed, la cambra transfronterera formada per les cambres de comerç d’Andorra, Girona, Lleida i Perpinyà, conscient de la necessitat actual de les empreses de cercar noves oportunitats i de compartir un territori comú, ha organitzat aquesta setmana una missió inversa de compradors i distribuïdors de vins d’Alemanya i els EEUU per fer conèixer els vins de la regió transfrontera. És el primer cop que l’oferta de vins de la zona trenca fronteres i es promociona conjuntament. Aquesta actuació ha rebut fons europeus dedicats específicament a promocionar les zones transfrontereres. Segon explica Domènec Espadalé, president de la Cambra de Girona, “hem convidant importadors de vi americans i alemanys per tal que coneguin els nostres productes, però sobretot els nostres cellers, el nostre paisatge i la nostra cultura. Ho hem fet amb vocació transfronterera, incloent la Catalunya del Nord”.
Els compradors i distribuïdors, una vintena, han participat en una visita de quatre dies per tal de visitar alguns dels cellers més destacats d’aquesta zona del Mediterrani, a una banda i altra de la frontera, i poder conèixer de primera mà els vins i la feina dels productors. Després de l’estaca a comarques gironines, visitaran cellers de la Catalunya del Nord, com ara Le Soula, Domaine Boucabeille, Dom Brial, Banyuls l’étoile, Val de Ray, etcètera.
En pocs anys, els vins gironins s’han començat a fer un lloc entre els millors del món. Els importadors estan molt interessats en conèixer com ha estat possible aquest fenomen i la feina que hi ha al darrera.
La visita ha coincidit amb la notícia que la Guia Peñín dels vins d’Espanya, una de les més prestigioses d’Europa, ha inclòs més vins que mai de la DO Empordà. Els cellers empordanesos assoliran els seus millors resultats a la propera edició de la Guía Peñín del 2020. La guia ha valorat un total de 220 vins. D’aquests, més de 90 assoliran l’excel·lent.
Espadalé ha explicat que els importadors estan molt satisfets: “Han vist la cura dels productors, la feina delicada i amorosa amb que tracten les seves vinyes o la combinació de processos ancestrals i dels darrers avenços que fan possible un producte final d’una qualitat excepcional”.
Els participants en la missió han valorat l’estructura familiar i propera de les empreses, però adaptades a les darreres novetats del sector. Un importador de vins d’una important cadena hotelera americana es mostrava sorprès “per la combinació de tradició i modernitat d’un conjunt de cellers amb una producció i localització privilegiada”.
Durant la visita, organitzada a les comarques gironines de la mà de la DO Empordà, hi ha hagut molts tastos de vins i visites a cellers. Entre els cellers participants hi havia Empordàlia, Mas Llunes, Oliveda, La Vinyeta, Pere Guardiola, Vinyes dels Aspres, Terra Remota, Celler Mas Romeu, Espelt Viticultors, Celler Cooperatiu d’Espolla, AV Bodegueres, Agrícola de Garriguella o Celler Martin Faixó. També s’han pogut degustar vins dels Costers del Segre (Castell del Remei, Costers del Sió, La Gravera, Mas Blanch, Jové – Pons).
Dos països on pugen les exportacions gironines
Els Estats Units i Alemanya es troben entre els primers destins de les exportacions gironines i totes dues amb xifres que van en augment. Amb dades del 2018, les xifres més destacades d’exportació a Alemanya i EEUU des de Girona són les següents:
Valor exportat per Girona a Alemanya: 362.149.980€
Posició d’Alemanya en el rànquing de mercats d’exportació de Girona : 3r
Percentatge de les exportacions totals de Girona : 6,91%
Evolució exportacions de Girona a Alemanya 2017/2018 : + 2,53%
Valor exportat per Girona a Estats Units d’Amèrica: 93.215.230€
Posició d’Estats Units d’Amèrica en el rànquing de mercats d’exportació de Girona : 12è
Percentatge de les exportacions totals de Girona : 1,78%
Evolució exportacions de Girona a Estats Units d’Amèrica 2017/2018 : + 6,96%.