03
abr
Comparteix:

Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona, ha estat la convidada al Cercle d’Infraestructures que s’ha celebrat a la Cambra de Comerç de Girona, on ha explicat que les exportacions gironines per via marítima miren clarament a Àsia. “Catalunya mira a Àsia i Àsia es proveeix de Catalunya”, ha dit la presidenta del Port. L’any 2018, pel Port de Barcelona van passar uns 66 milions de tones, un 10% més que el 2017. El port suposa l’1,7% del PIB català.

El comerç exterior marítim de Girona és d’1.240.000 tones, de les quals el 81% són exportacions i el 19 %, importacions. El 60% de les exportacions gironines des del Port de Barcelona van al Japó, que es el segon importador mundial de carn de porc. La segona destinació gironina és la Xina.

Conesa ha explicat que el transport de vehicles també és molt important per al port i que l’anunci de nous models de Seat pot ser un element positiu pel futur de la infraestructura. Hi ha, però, una lleu desacceleració en el sector automobilístic.

La presidenta del Port ha assegurat que es pot incrementar la competitivitat si es potencia la intermodalitat i es desencalla el tema dels accessos ferroviaris i viaris. “Cal voluntat política, però no n’hi ha prou, perquè també cal pressupost”, ha dit Conesa, que s’ha mostrat disposada a finançar una part de les obres.

Pere Macias, president del Cercle, ha destacat també la gran influència que el port té a les terres gironines i que ajuden a l’exportació d’una gran part de les mercaderies del territori gironí. Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona, ha afirmat que les dades que ha facilitat Conesa justifiquen que es pugui parlar del Port de Barcelona com “del port de Girona”, sense que això vulgui dir que no es pugui continuar potenciant l’activitat del Port de Palamós i de Roses en algunes mercaderies concretes i, sobretot, en l’arribada de creuers.

 

Més de 10 anys del Cercle d’Infraestructures a Girona

Pere Macias, president del Cercle, va recordar durant el seu parlament que el president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé, li va proposar fa més de 10 anys d’ampliar les trobades empresarials del Cercle -llavors només a Barcelona- a altres zones de Catalunya, començant per Girona. A partir d’aquest moment, aquestes reunions van tenir una seu estable a la Cambra de Comerç de Girona, seu per la qual han passat desenes de ponents de gran nivell. Macias va agrair a Espadalé -ara en la recta final del seu mandat a la Cambra de Girona- l’acollida que ha dispensat al Cercle i l’empenta que sempre ha mostrat a l’hora de defensar el territori gironí.

 

Comments are closed.