02
mar
Comparteix:

La Cambra de Comerç de Girona participa, juntament amb les Cambres de Comerç d’Andorra, Occitanie Pyrénées Méditerranée, Pyrénées Orientales i Lleida en el projecte que sota el nom CCI PirineusMed II té com a objectiu impulsar la cooperació econòmica i els fluxos comercials dins de l’espai transfronterer, entre Catalunya, França i Andorra.

CCI PirineusMed II va adreçat a pimes, microempreses i autònoms, amb la finalitat d’augmentar la seva competitivitat, internalització i professionalització, dinamitzant així l’activitat i els contactes comercials entre el teixit empresarial transfronterer.

La iniciativa que finalitzarà al maig de 2022 compta amb un pressupost de 1.075.486 euros; d’aquests, el 65%, està cofinançat pel fons FEDER mitjançant la seva programació en la tercera convocatòria del programa Interreg POCTEFA (2014-2018), que té com a objectiu reduir la disparitat existent entre les regions en termes de desenvolupament econòmic i social, per aconseguir una Europa unida, cohesionada i sostenible. El programa Interreg POCTEFA pretén ajudar, en aquest cas, a crear un espai de creixement econòmic i social a l’àrea transfronterera Catalunya-França-Andorra.

 

D’esquerra a dreta: Jean Marc Guillelmet, CCI Occitanie Pyrenénées-Mediterranée / Paco Cerdà, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida / Jaume Fàbrega, Cambra de Girona / Jaume Saltó, Cambra de Lleida / Miquel Armengo, Cambra d’Andorra / Denis Pelouse, CCI Pyrénées Orientales

 

Projecte que trenca fronteres

És cert que existeixen polítiques nacionals de suport al negoci transfronterer, no obstant, les empreses, i en especial les pimes i microempreses, necessiten un acompanyament tècnic i jurídic per poder-se desenvolupar en aquest mercat. D’altra banda el territori transfronterer, té unes característiques pròpies, que s’han de conèixer i treballar per treure’n el màxim profit. En aquest context, les cambres de Comerç de Girona, Perpinyà, Andorra i Lleida es van unir al 2012 creant la base del projecte actual, per sumar esforços, promocionar i fomentar les relacions empresarials entre aquests quatre territoris. Després d’un projecte aprovat per la primera convocatòria l’Interreg POCTEFA (2014-2020) i amb uns resultats exitosos, la Cambra Occitanie Pyrénées-Méditerranée es suma a la iniciativa ampliant la zona d’actuació, amb la incorporació dels departaments de l’Ariège i Haute Garonne, i equilibrant el consorci.

Amb aquesta nova incorporació, i un programa de treball innovador, focalitzat en fer sorgir oportunitats, les cinc Cambres de Comerç inicien el projecte que es presenta avui a Lleida, buscant ser el soci de referència de l’empresa transfronterera. Representants de les diferents cambres, entre ells el president de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega, han participat a la presentació.

CCI PirineusMed II té com a línies d’acció crear una xarxa de tècnics transfronterers que assessorin i acompanyin a les empreses en el seu creixement empresarial, donar suport a projectes rurals, organitzar esdeveniments internacionals i impulsar eines de mobilitat com l’APP o el Club d’Empresaris Transfronterers per tal d’aportar valor afegit i noves potencialitats a les empreses del territori. A més a més, es volen fomentar les xarxes entre el territori i altres indrets transfronterers, alhora que estudiar en profunditat el territori i els seus agents.

 

Buscar potencials clients i col·laboradors

La clau de totes les activitats es treballar-les com a territori comú, creant esdeveniments on no existeixin diferències entre empreses de banda i banda dels Pirineus, i propiciant un contacte real entre potencials clients o col·laboradors. També es fomentarà el coneixement mitjançant l’organització de conferències d’alt nivell, i la participació de representants de tots els territoris que contribuiran amb diferents visions a generar un valor diferencial.

Treballar amb el veí, et fa més fort, i aquesta cooperació territorial, ens posiciona com una zona fructífera i atractiva.

Comments are closed.