20
jul
Comparteix:

Girona, 20 de juliol de 2021 – La Memòria Econòmica de Girona 2020 ha estat presentada  a la Cambra de Comerç de Girona per la seva directora, Sra. Carme Poveda. El monogràfic de la Memòria està dedicat a l’Impacte de la Covid-19 sobre l’economia, l’empresa i la societat, amb un article que analitza en detall l’impacte de la pandèmia sobre les empreses del territori per sectors i dimensió.

 

EVOLUCIÓ ECONÒMICA DE LA DEMARCACIÓ DE GIRONA EL 2020 

 Girona va registrar una caiguda del PIB el 2020 del 14,2%, superior a la mitjana de Catalunya (-11,5%), degut sobretot a la importància del sector turístic internacional en l’economia gironina, que ha estat un dels sectors més afectats per les restriccions a la mobilitat. També ha estat una de les quatre províncies espanyoles que ha patit una caiguda més intensa del PIB.

Els ERTO han permès que aquesta caiguda del PIB no s’hagi traslladat amb la mateixa intensitat en l’ocupació, atès que el nombre d’afiliacions només ha disminuït un 2,5%. A banda dels ERTO, els avals concedits per l’ICO també ha estat una mesura important per a les empreses dels quals s’han beneficiat 13.403 empreses a Girona amb un total d’import avalat de 1.569 M€ a 31 de març del 2021.

Pel que fa a l’impacte sobre el nombre d’empreses, ha estat molt important tenint en compte l’elevada estacionalitat en la creació d’empreses a Girona. Entre maig de 2019 i maig de 2020 el nombre d’empreses ha disminuït en 2.442 empreses. La internacionalització de l’empresa gironina continua forta i resilient a la pandèmia.

Tot i la pandèmia, les exportacions de béns de Girona van créixer un 0,4% el 2020, que contrasta amb la caiguda del 10,3% de les exportacions catalanes. Aquesta evolució positiva s’explica sobretot per l’augment de les exportacions de carn (+8,5%), que concentren el 36% de les exportacions gironines totals. Per contra, han disminuït les exportacions de productes químics (-1,5%), de maquinària (-6,3%) i d’altres semimanufactures (-4,6%), que conjuntament representen el 31% de les exportacions totals. En els primers cinc mesos de 2021, les exportacions de Girona s’estan recuperant amb força (al maig són un 8,7% superiors a les de maig de 2019).

 

Aquest lleuger increment de les exportacions el 2020 ha anat acompanyat de gairebé una estabilitat en el nombre d’empreses exportadores regulars a Girona, al voltant de les 1.200, cosa que no ha succeït al conjunt de Catalunya.

  

El balanç turístic a Girona ha estat molt negatiu el 2020

 El 2020 nombre de turistes allotjats en hotels a la Costa Brava va disminuir un 65% respecte al 2019. Concretament, el nombre de turistes allotjats en hotels a la Costa Brava va ser de només 1,27 milions el 2020, un 35% dels que hi va haver el 2019 (any de màxim històric). Aquest descens ha estat molt important, però inferior al que s’ha produït a Barcelona o la Costa Daurada (al voltant del -77% en els dos casos). Per contra, la caiguda va ser menys intensa en el cas dels Pirineus (-42%), gràcies als bons resultats l’estiu passat del turisme domèstic.

Les reserves hoteleres han repuntat al juny (nacionals i internacionals), però l’afectació de la cinquena onada sobre la primera quinzena de juliol ha estat important sobretot a les localitats amb la xifra més elevada de places turístiques. Tot i que s’espera que aquest final de mes es pugui tornar a recuperar la bona tendència, amb l’estabilització de l’evolució de la pandèmia, i porti un millor més d’agost i setembre.

 

Els primers resultats del 2021 apunten a un augment de marxa dels negocis el 2T a tots els sectors, excepte al comerç, gràcies a l’avenç de la vacunació.

 El nombre d’afiliacions a la Seguretat Social mostra un increment gradual els primers cinc mesos de 2021, i al mateix temps una reducció del nombre de persones en ERTO. Al maig, el nombre de treballadors assalariats eren un 2,6% superior al nivell de prepandèmia (febrer 2020) i el percentatge de treballadors que es troben en ERTO s’ha reduït des del 28% a l’abril de 2020 fins al 5% al maig.

Per sectors, les Enquesta de Clima Empresarial de Girona assenyalen que el segon trimestre de 2021 la marxa dels negocis creix a la indústria i la construcció, es modera la caiguda al comerç i s’estabilitza a la resta de serveis.

Finalment, l’Indicador de Confiança Empresarial de la demarcació de les Cambres de Comerç de Girona mostra una millora de les perspectives per al 3T per segon trimestre consecutiu, en línia amb la millora que també es produeix a Catalunya i al conjunt de l’Estat.

 

DESCARREGA AQUÍ L’ESTUDI COMPLET

Comments are closed.