21
jul
Comparteix:

-La indústria gironina presenta la millor evolució de la marxa dels negocis de les quatre demarcacions catalanes el 2016, per segon any consecutiu.

 

L’Indicador de confiança empresarial a Girona repunta el segon i tercer trimestre de 2017, confirmant així la continuïtat de la fase expansiva.

 

Girona, 20 de juliol de 2017.- La Memòria Econòmica de Catalunya 2016, patrocinada per Banco Santander, ha estat presentada aquesta tarda a la Cambra de Comerç de Girona per la seva directora, Carme Poveda. La Memòria incorpora una anàlisi territorial de la demarcació de Girona i les seves comarques. El monogràfic d’aquest any es dedica a la Indústria 4.0, per això, en la presentació participa també l’Alfred Batet de Simon, que ha presentat el cas d’èxit d’una empresa industrial 4.0 a Girona. L’acte ha estat presidit pel president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé, i ha comptat amb la presència d’Eduard Miró, Director Comercial d’Empreses de Banco Santander a Catalunya.

presentacio memoria economica

EVOLUCIÓ ECONÒMICA DE GIRONA EL 2016

 

El Valor Afegit Brut de la província de Girona ha crescut un 3,9% en termes nominals el 2016, la xifra més positiva des de l’inici de la crisi, segons estimacions pròpies. El creixement ha estat idèntic a Girona i al conjunt de Catalunya. En valor absolut, el nivell d’activitat a Girona el 2016 gairebé assoleix el valor que tenia el 2008.

 Els resultats de l’Enquesta de Clima Empresarial que realitzem les cambres en col·laboració amb l’Idescat, mostra que la indústria i els altres serveis són els sectors amb una evolució més positiva de la marxa dels negocis el 2016.

 Girona està liderant la recuperació del sector residencial a Catalunya, juntament amb Barcelona. La ràtio d’habitatges iniciats per 10.000 habitants a Girona és la major de les quatre províncies (14,7) i, a més, la que més augmenta respecte al 2015 (veure gràfic)

 El balanç turístic a la demarcació de Girona ha estat força positiu el 2016. El nombre de turistes allotjats en hotels ha assolit un màxim de 3,4 milions a la marca turística de la Costa Brava (4,3% més que l’any anterior) i a la marca del Pirineu (que inclou 9 comarques de les quals 3 pertanyen a Girona) també ha registrat un avenç important (12,5%) (veure gràfic).

L’evolució del sector exterior ha estat més favorable a Girona que a Catalunya, amb un creixement de les exportacions del 3,3% (2% a Catalunya). El saldo exterior de Girona és clarament positiu (va exportar 4.794 milions d’euros i importar 2.351 milions). El 2016 s’ha assolit un nou màxim en el volum d’exportacions, sobretot pel creixement experimentat pels dos principals sectors exportadors, carn (12,1%) i productes químics (4,3%).

 La bona marxa de l’economia gironina ha tingut el seu reflex en l’evolució del mercat de treball. El nombre d’afiliats ha crescut un 3,6% el 2016, similar al creixement registrat l’any anterior. El nombre d’afiliats ha augmentat en 9.764 persones el 2016 respecte a l’any anterior. D’aquests, el 76% al sector serveis (7.389), i la resta a la indústria (1.472) i la construcció (921).

 El nombre d’aturats registrats s’ha reduït en més de 5.000 persones el 2016, la quarta baixada anual consecutiva, però la xifra d’aturats (44.419) és encara un 77% superior a la xifra de 2007. La taxa d’atur registral de Girona es redueix per quart any consecutiu, fins al 13,3% el 2016, la taxa més baixa des del 2008.

 L’anàlisi comarcal mostra que totes les comarques de Girona han augmentat el nombre d’afiliats el 2016. La Cerdanya és la comarca que experimenta un creixement més elevat en termes relatius (12%), seguida per la Selva i la Garrotxa, amb creixements del 4% i del 3,7% respectivament. La taxa d’atur registral oscil·la entre la mínima del 7,0% a la Cerdanya i la màxima del 15,9% a la Selva. El descens més important de la taxa d’atur s’ha donat al Baix Empordà.

  

PRIMERS RESULTATS DEL 2017

 Repunta la confiança empresarial de les empreses gironines el segon i tercer trimestre de 2017, fet que confirma la continuïtat de la bona marxa de l’economia de Girona durant aquest any. L’Indicador de Confiança Empresarial (ICH) de les empreses de la demarcació de les cambres de Girona assoleix un màxim històric i, a més, supera el valor de la mitjana catalana per cinquè trimestre consecutiu.

Les dades de conjuntura confirmen la bona marxa de l’economia gironina en el que portem de 2017. Així, el nombre d’afiliats ha crescut un 4,4% al juny respecte al mateix mes de l’any anterior, per sobre del 3,7% que ha crescut al conjunt de Catalunya. Aquest bon comportament del mercat laboral ve recolzat per la bona marxa del turisme i també de la indústria gràcies al dinamisme de les exportacions de béns, que en el període gener-abril han augmentat un 9,2% interanual a Girona.

 

INDÚSTRIA 4.0: L’EMPRESA SIMON, UN CAS D’ÈXIT AL TERRITORI

 Alfred Batet, Responsable Digital Strategic Business de Simon

La Memòria Econòmica de Catalunya 2016 inclou un article sobre Simon, una empresa gironina del sector de material elèctric que ha iniciat la revolució tecnològica 4.0, i que constitueix un cas d’èxit al territori de com una empresa tradicional pot obrir-se a l’era digital més avançada. Aprofitant la celebració del centenari de l’empresa, i després de sis anys investigant, la companyia va llançar a finals de 2016 una col·lecció anomenada Simon 100 que és un exemple d’aplicació de la tecnologia d’Internet de les coses (Iot). Una col·lecció que, tot i tenir una instal·lació convencional (no exigeix cap mena de cablejat especial) pot transformar els espais en intel·ligents, donant la possibilitat als usuaris de “parlar amb la seva llar”.

Comments are closed.